26/11/11

ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ MEDIA ΑΝΤΙ-δρώ

ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΣΙΔΕΡΟ, ομάδα media ΑΝΤΙ-δρώ
Στις 17 Οκτωβρίου η εργοδοσία ήταν ξεκάθαρη: 5ωρο και 40% μείωση των αποδοχών. Η απάντηση των εργατών δύο μέρες μετά, με μία γενική συνέλευση 280 παρόντων, ήταν τελεσίδικη: αν προχωρήσεις, θα μας βρεις στους δρόμους. Στις ...31 Οκτωβρίου και πέντε λεπτά πριν τις τρεις το μεσημέρι, η πρώτη απόλυση θυροκολλήθηκε έξω από το σπίτι ενός εργάτη, ενώ ως το βράδυ της ίδιας μέρας είχαν απολυθεί άλλοι 18.

Μέσα σε μία ώρα από την πρώτη απόλυση, οι εργάτες είχαν κατεβάσει τον γενικό του εργοστασίου, ξεκινώντας μια απεργία που 26 μέρες μετά, έχει ακουστεί σε όλο τον κόσμο.
Η εργοδοσία επικαλείται στοιχεία που δεν έχει δει κανείς, παρόλες τις πιέσεις. Κι αξίζει να σημειωθεί ότι τα μόνα στοιχεία που έχουν οι εργάτες, είναι η ίδια τους η δουλειά: αύξηση της παραγωγής από 196.000 τόνους πέρυσι, σε 266.000 τόνους φέτος.
Οι απεργοί κράτησαν τον λόγο που έδωσαν στην εργοδοσία. Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιήσει μία πορεία στο υπουργείο εργασίας, μία πορεία στην βουλή, δύο πορείες στην πόλη της Ελευσίνας, μία πορεία στην Κηφισιά όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία διοίκησης της εταιρείας και τρεις συναυλίες στον χώρο του εργοστασίου. Ο "δρόμος" τους έφερε ψηφίσματα συμπαράστασης από συνδικαλιστικές οργανώσεις, ομοσπονδίες και ενώσεις εργατών από Γερμανία, Ρωσία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Πακιστάν, Μαλαισία, ενώ το κύμα αλληλεγγύης συμπληρώνεται από την τοπική κοινωνία, από ιδρύματα αλλά και από απλό κόσμο, που στηρίζει την απεργία ηθικά και υλικά, με τρόφιμα, προμήθειες, χρήματα και αμέριστη αγάπη.
Οι απεργοί έχουν δημιουργήσει επιτροπή αλληλεγγύης, επιτροπή που φυλάσσει, διανέμει και μαγειρεύει τα τρόφιμα, ενώ πραγματοποιούν αυστηρή περιφρούρηση του εργοστασίου επί 24ωρης βάσης και διατηρούν προσωπικό ασφαλείας.
Στην τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 14 Νοεμβρίου στο υπουργείο εργασίας, ο ιδιοκτήτης της Ελληνικής Χαλυβουργίας κύριος Μάνεσης παραδέχτηκε στον πρόεδρο των εργαζομένων ότι δεν περίμενε τόση μαχητικότητα και αποφασιστικότητα. Ο πρόεδρος του απάντησε ότι δεν είναι όλα τα σωματεία ίδια. "Εδώ πέρα κύριε Μάνεση", του είπε, "υπάρχει φωτιά και σίδερο"...
Το μήνυμα που μας έδωσαν οι απεργοί να μεταφέρουμε στον κόσμο, είναι σαφές: "ή εμείς, ή αυτοί. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να φοβηθούν, πρέπει να βγουν όλοι στους δρόμους για να τους ανατρέψουμε, δεν υπάρχει άλλη λύση. Έχουν γονατίσει την ελληνική οικογένεια και αυτή η βαρβαρότητα πρέπει να ανατραπεί".